2011 Οι Σκηνοθέτες μιλούν

Ήρθα, είδα, ήπια… αν και θα διαπιστώσετε ότι οι σκηνοθέτες που μας επισκέφτηκαν δεν αναφέρονται στο συγκεκριμένο επεισόδιο…ίσως αρκούν τα άδεια μπουκάλια και τα -πολλά- άδεια ποτήρια.  Ήρθαν, λοιπόν, ήπιαν και δεν σχολίασαν, αλλά είδαν και να τι έχουν να πουν:

O Sean Branney, σκηνοθέτης της μεγάλου μήκους ταινίας “The Whisperer In Darkness”, τον οποίο βραβεύσατε με το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας :

<<Ήταν τιμή για μας να έχουμε την Παγκόσμια Πρεμιέρα του “The Whisperer in Darkness” στο SFF-rated ATHENS. To φεστιβάλ διοργανώνεται από αφοσιωμένους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας κι αυτό φαίνεται σε όλες τις πτυχές του.  Το κοινό που παρακολούθησε το φεστιβάλ, επίσης φαινόταν πολύ καλά ενημερωμένο, και παρακολουθούσε τις προβολές με μεγάλο ενθουσιασμό. Οι επιλογές των ταινιών ήταν πολύ καλές. Ο συνδυασμός θεματικών ενοτήτων ταινιών μικρού μήκους με ταινίες μεγάλου μήκους ήταν καλά σχεδιασμένος.

Ως επισκέπτης σκηνοθέτης, πέρασα υπέροχα στο SFF-rated ATHENS. Φυσικά, η Αθήνα είναι μία από τις μεγάλες πόλεις του κόσμου, γεμάτη αρχαία θαύματα αλλά και μια έντονη σύγχρονη ζωή. Είναι εξαιρετικό μέρος για να επισκεφτεί κανείς, με πολλά πράγματα να κάνει και να δει, εκτός από το φάνκυ εναλλακτικό σινεμά “Μικρόκοσμος” όπου γινόταν το SFF-rated ATHENS. Οι άνθρωποι του Φεστιβάλ έκαναν τα πάντα για να μας προσφέρουν εξαιρετική φιλοξενία, και μας έκαναν όλους να αισθανομαστε σαν στο σπίτι μας. Ο φιλικός και χαλαρός τρόπος που λειτουργούν και το ολοζώνταντο Κοινό, κάνει το SFF-rated ATHENS να ξεχωρίζει ως ένα σπουδαίο μέρος για να προβληθεί το οποιοδήποτε φιλμ του Φανταστικού.>>

Εντάξει Sean, την έβγαλες την υποχρέωση.
Τώρα, ο παρακάτω κύριος, δεν κέρδισε κανένα βραβείο, αν και έφτασε οδυνηρά κοντά. Shamus Maxwell, σκηνοθέτης της ταινίας μεγάλου μήκους “The Oracle“:

<<Το φεστιβάλ ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία για μένα, χάρη στους διοργανωτές και το Κοινό που ήξερε τι ήθελε! Να σημειώσω ιδιαίτερα: με απαγάγουν την τελευταία στιγμή για μια ραδιοφωνική συνέντευξη. Το Κοινό γελά συχνά καθώς βλέπει την ταινία μου. Και φυσικά, το να παρακολουθώ τις άλλες ταινίες.  Η προβολή των Shorts Supreme την τελευταία μέρα του φεστιβάλ ήταν εντυπωσιακή -το να βλέπεις εφτά ταινίες μικρού μήκους τόσο υψηλού επιπέδου ήταν πραγματικά κάτι που με γέμισε έμπνευση. Και απάλυνε τον πόνο μου, που η δική μου ταινία σε όλα τα βραβεία ήρθε δεύτερη ή τρίτη,… κάπως.

Το να συμμετέχω στο φεστιβάλ και να έχω feedback από το κοινό ήταν κάτι που αύξησε πολύ την αυτοπεποίθησή μου, και συμβουλέυω κάθε σκηνοθέτη που καταφέρνει να κερδίσει μια θέση στο πρόγραμμα προβολών του SFF-rated να πάει στην Αθήνα και να βιώσει την εμπειρία. Και δοκιμάστε την πορτοκαλόπιτα, στο μαγαζί λίγο πιο κάτω από τον Μικρόκοσμο, έξω από τον σταθμό του μετρό. Όπως και πολλά από τα φιλμ, αυτή η πορτοκαλόπιτα ήταν από αλλούτερη!  Ζήτω η Επιστημονική Φαντασία, το Φανταστικό, και το φεστιβάλ SFF-rated ATHENS!>>

Ο άνθρωπος αυτός μπορεί να χαμογελάσει κι ο ίδιος, δείτε την παρακάτω φωτογραφία αλλά και το  slideshow με τις φωτογραφίες από το φεστιβάλ.

Αφού διαβάσετε τη μαρτυρία που ακολουθεί, νομίζω πως θα πειστείτε ότι o John Edwards, σκηνοθέτης του μικρού “TIMELARKS”, είναι όντως και καθηγητής και δάσκαλος, εκτός από σκηνοθέτης.

<<Το Φεστιβάλ SFF-rated ATHENS ήταν για μένα μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Συνδυάζει άψογα τα δύο πράγματα που τα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ πρέπει να πετυχαίνουν: 1) Ένα υψηλού επιπέδου και ποικιλίας πρόγραμμα προβολών και 2) Μια πολύ καλή ατμόσφαιρα.

Ως σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους, πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τις μικρές ταινίες που προβλήθηκαν στο φεστιβάλ. Ανήκω σ’ εκείνη την κατηγορία σκηνοθετών που τους παίρνει πολύ χρόνο να κάνουν μια ταινία 15 λεπτών, καθώς προσέχω και την κάθε λεπτομέρεια. Μου αρέσει να προσέχω τις λεπτομέρειες, και το πρόγραμμα του SFF-rated ATHENS ήταν γεμάτο ταινίες με αυτό το χαρακτηριστικό, αλλά και με σπουδαίες ιδέες, όμορφα γυρισμένες και με εφευρετική χρήση των ειδικών εφέ -αν και φαίνεται ότι όλοι, εμού συμπεριλαμβναομένου, το παρακάνουμε με το Adobe AfterEffects. Ο Andrew Cramer και το σχετικό εκπληκτικό εγχειρίδιό του βρίσκονται πλέον παντού!. Διάβολε, εδώ είναι Επιστημονική Φαντασία, φέρτε μας τα Adobe AfterEffects!

Αναφορικά με τις ταινίες μεγάλου μήκους, δεν μπορείς να γράψεις ένα πλήρες κείμενο για το SFF-rated ATHENS 2011 αν δεν αναφέρεις το “The Whisperer In Darkness” του Sean Branney. Προβλήθηκε σε ένα ασφυκτικά γεμάτο κινηματογράφο (όπως και τα περισσότερα βέβαια φιλμ), και πήρε εκστατικά χειροκροτήματα -ένας λάτρης του Χ.Φ. Λόβκραφτ έδειχνε έτοιμος να λιποθυμήσει όταν συστήθηκε στον Sean Branney μετά την προβολή.

Αναφορικά με την ατμόσφαιρα που απόλαυσα τόσο πολύ στο SFF-rated ATHENS 2011, φτιάχτηκε κι από τον συνδυασμό του κοινού με ένα πολύ ωραίο “εναλλακτικό” κινηματογράφο. Περνούσες από το ταμείο/dj booth σε ένα μικρό ημιυπόγειο μπαρ, σε ένα μέρος της Αθήνας όπου ένιωθες ασφάλεια αλλά και ένταση, μια πετριά μακριά από την Ακρόπολη. Από την μπαργούμαν, στους ανθρώπους που εμφανίζονταν κι εξαφανίζονταν γύρω μου στο μπαρ, το μέρος ήταν αστεράτο, με μια indie/rerto αίσθηση. Στο μάτι του κυκλώνα, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, Head Honcho του φεστιβάλ, φρόντιζε τη λειτουργία. Μετά το μπαρ υπήρχε μια άνετη κινηματογραφική αίθουσα χωρητικότητας περίπου 200 ατόμων (σσ:ορθόν). Ήταν γεμάτη στις περισσότερες προβολές, και συχνά χρειαζόντουσαν πρόσθετες καρέκελες στους διαδρόμους. Η ποιότητα της προβολής ήταν καλή, το ίδιο και  του ήχου, αν και η ένταση το ήχου ανεβοκατέβαινε -το κοινό όμως έδειξε να γνωρίζει και να σέβεται την προβολή, κάνοντας απόλυτη ησυχία στα πιο ήσυχα ηχητικά φιλμ.

Συνολικά, μια εκδήλωση Α’ κατηγορίας, σε μια σπουδαία πόλη, σε μια ωραία εποχή το χρόνου. Ευχαριστώ ξανά για την φιλοξενία. Εύχομαι ό,τι καλύτερο.>>

Και τέλος, οι νεώτεροι:  Oren και Noa Hamel, σκηνοθέτης και παραγωγός του μικρού “Basar Vedam/Flesh  & Blood“, μιας ριζοσπαστικής ταινίας με ζόμπι:

<<Έχει περάσει μια εβδομάδα απ’ όταν επιστρέψαμε από το υπέροχο φεστιβάλ σας, και η ομίχλη από αψέντι έχει καθαρίσει όσο χρειάζεται για να μπορέσω να γράψω, έτσι τουλάχιστον νομίζω. Περάσαμε πολύ ωραία, η γυναίκα μου Νόα κι εγώ, ερχόμενοι για την προοβλή της ταινίας μας. Οι ταινίες ήταν σπουδαίες, το κοινό σούπερ, η ατμόσφαιρα χαλαρή. Ήτανπραγματικά τιμή μας που προβλήθηκε η ταινία μας στο φεστιβάλ σας. Για το μόνο που λυπάμαι, είναι ότι δεν μπορούσαμε να μείνουμε περισσότερες μέρες. Oren.>>

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: