2011 Μεθεόρτια

Ο επίσημος απολογισμός, εδώ.

Για εμάς,  η διοργάνωση του 2011 ήταν γεμάτη ρίσκα. Φέτος δοκιμάσαμε πολλά καινούρια πράγματα -η Παγκόσμια Πρεμιέρα του The Whisperer in Darkness έφερε μαζί της έναν καλεσμένο από το Λος Άντζελες και μια εκδήλωση πριν την έναρξη του φεστιβάλ -και τα δύο καινούριες εμπειρίες. Θα ερχόσασταν στην εκδήλωση για τον Sean Branney; Δεν ξέραμε. Θα έμενε ικανοποιημένος από την παραχώρηση της παγκόσμιας πρεμιέρας του σε ένα φεστιβάλ έξω από τα πολύ μεγάλα και γνωστά ευρωπαϊκά φεστιβάλ; Δεν ξέραμε. Τρέξαμε διαγωνισμούς εισιτηρίων και δώρων, κάποτε εμπνεόμενοι από τη στιγμή (όπως με τον διαγωνισμό ορθογραφικού λάθους στο Δελτίου Τύπου!), χωρίς να γνωρίζουμε αν τα δώρα που εξασφαλίσαμε θα σας άρεσαν, ή αν θα δυσανασχετούσατε με το ότι δεν δίνονταν όλα με απλή κλήρωση αλλά ζητούσαμε απαντήσεις.

Αλλάξαμε ριζικά logo και αισθητική προσέγγιση στις αφίσες και στο έντυπο υλικό του φεστιβάλ. Θα αποξένωνε αυτό εκείνους που γνώριζαν και παρακολουθούσαν το φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια; Δεν ξέραμε. Θα προσέλκυε νέους συνδαιτημόνες, μεταφέροντας το μήνυμα ότι το SFF-rated ATHENS δεν είναι ένα κλειστό κύκλωμα ατόμων που δημιουργούν “κώδικες επικοινωνίας” μόνο και μόνο για να τη δυσκολέψουν, αλλά μια επίκληση της ευφυίας, του Φανταστικού και της φαντασίας όπου όσοι τολμούν χωρούν; Δεν ξέραμε.

Λες και δεν έφταναν όλα αυτά, φέτος κάναμε περισσότερο θόρυβο στα μέσα ενημέρωσης για να μας ακούσετε, μέσα στον βόμβο της πρωτεύουσας και την αναταραχή της εποχής. Αυτό, ήταν το μεγαλύτερο ρίσκο απ’ όλα: αν όντως μας ακούγατε κι εμφανιζόσασταν, θα ήσασταν μια καινούρια γνωριμία, ένα ραντεβού στα τυφλά, με τα μάτια ν’ ανοίγουν ξαφνικά μέσα στη σκοτεινή αίθουσα…

Το καλό με εμάς είναι ότι έχουμε μια …συνειδητή άγνοια κινδύνου. Αν δεν αλλάζουμε, δεν έχει νόημα. Το καλό με εσάς -που φάνηκε ότι μας ακούσατε και ήρθατε, διπλασιάζοντας σχεδόν τους αριθμούς σας-, είναι ότι σας αρέσει το χιούμορ. Σας αρέσουν οι ριζοσπαστικές ιδέες. Και σας αρέσει να σκέφτεστε. Αυτά δεν τα γράφω γιατί έτυχε να κάνουμε κάποιες ευχάριστες προσωπικές επαφές στο φουαγιέ. Αυτά μας τα είπατε εσείς, οι πολύ περισσότεροι εσείς, μέσα από το πώς αξιολογήσατε, ψηφίσατε και σχολιάσατε τις ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους του 6ου SFF-rated ATHENS. Το καλό για όλους μας, είναι ότι αυτά είναι ιδανικά χαρακτηριστικά Κοινού για ένα φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού… φαίνεται πως εμείς βρήκαμε το Κοινό μας, και εσείς το φεστιβάλ σας. Προς χαρά βεβαίως των δημιουργών και των ταινιών τους, μιας και το άλλο πράγμα που μας είπατε μέσα από τα ψηφοδέλτιά σας, είναι ότι κάθε χρόνο σας αρέσουν όλο και περισσότερο οι ταινίες που προβάλλουμε.

Δεν έχουμε να σας δώσουμε αόριστες υποσχέσεις για το μέλλον, ή συγκεκριμένα υπονοούμενα για το τι μπορείτε να περιμένετε για το 2012. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η προσέλευση και οι αντιδράσεις σας, έβαλαν τη δική μας φαντασία να δουλεύει ακόμη πιο εντατικά, για να φτιάξει τους νέους κάνονες για του χρόνου.

Θα υπογειωθούμε για λίγο -ή έτσι ελπίζουμε. Εντωμεταξύ, αναζητείστε όλα τα άλλα συναρπαστικά πράγματα που υπάρχουν εκεί έξω.

Αλέκος Παπαδόπουλος

Chief Festival Officer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: