2010 Μεγάλου Μήκους

A. ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

1. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ ΚΛΩΝΟΥ (The Clone Returns Home) (ΙΑΠΩΝΙΑ 2008, 110’, Εγχρ.)

Σκηνοθεσία: Kanji Nakajima.

Παίζουν: Mitsuhiro Oikawa, Eri Ishida, Hiromi Nagasaku.

Ένας αστροναύτης ετοιμάζεται να αντικαταστήσει στο διάστημα έναν συνάδελφό του που σκοτώθηκε επιστρέφοντας στη Γη. Οι ανώτεροί του τού αποκαλύπτουν ότι έχουν την τεχνολογία να τον κλωνοποιήσουν σε περίπτωση που συμβεί και σε αυτόν ένα αντίστοιχο θανατηφόρο ατύχημα. «Δεν μιλάμε για δημιουργία ανθρώπου από ένα κύτταρο, αλλά για πλήρη κλωνοποίηση ώριμου ατόμου μαζί με την προσωπικότητα και τις μνήμες του…Δείτε το σαν ασφάλεια ζωής» λέει ο επικεφαλής, ξυπνώντας στη μνήμη του ήρωα την πιο καθοριστική ανάμνηση της ζωής του: τον πνιγμό του δίδυμου αδερφού του καθώς προσπαθούσε να τον σώσει. Ο ήρωας θα δεχτεί να κάνει αυτή την «ασφάλεια ζωής», θα σκοτωθεί στο διάστημα, και θα  ξυπνήσει πίσω στη Γη ως κλώνος του εαυτού του… όμως αυτή η τραυματική ανάμνηση θα κυριαρχήσει πάνω στη μνήμη του κλώνου. Ο Kanji Nakajima («Fe», «Τhe Box») δεν ενδιαφέρεται να γυρίσει ένα hi-tech φουτουριστικό θρίλερ, αλλά συνδυάζει τις ιαπωνικές δοξασίες για τις ψυχές των νεκρών με την παράδοση του Αντρέι Ταρκόφσκι, επαναφέροντας στην Επιστημονική Φαντασία τη γραφή και τον φιλοσοφικό προβληματισμό του τελευταίου πάνω στη ζωή και το θάνατο. Παραγωγός σε αυτό το εξαιρετικό εικαστικά φιλμ ο γνωστός σκηνοθέτης  Wim Wenders.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: ΣΑΒΒΑΤΟ 6/3 22.00, ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 8/3 17.30


2. STRIGOI (Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ/ΡΟΥΜΑΝΙΑ 2009, 105’, Εγχρ.)

Σκηνοθεσία: Faye Jackson.

Παίζουν: Catalin Paraschiv, Rudi Rosenfeld, Constantin Barbulescu, Roxana Guttmann.

O Vlad, νεαρός Ρουμάνος που επιστρέφει στο χωριό του μετά από σπουδές ιατρικής στην Ιταλία, προσπαθεί να διαλευκάνει τον περίεργο θάνατο ενός συγχωριανού του. Οι έρευνές του τον οδηγούν στο πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα του χωριού, ο οποίος όμως έχει πέσει κι αυτός θύμα… ποιων; Και τι ακριβώς του συμβαίνει; Σιγά-σιγά ο ήρωας ξετυλίγει μια ιστορία που ξεκινά από τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και αφορά μίση και πάθη που έχουν γεννηθεί από κτηματικές διαφορές. Κτηματικές διαφορές που αντανακλούν την απληστία των ανθρώπων αλλά και ταύτισή τους με τη γη όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Στην ιστορία εμπλέκονται και οι «στριγγόϊ», οι βρυκόλακες της καθημερινότητας και της διπλανής πόρτας… όλα αυτά μέσα από ένα μείγμα κωμικού βαλκανικού κινηματογράφου και του βρετανικού χιούμορ της σκηνοθέτιδας Faye Jackson – τι ποιο χαρακτηριστικό από το ότι οι ηθοποιοί είναι όλοι Ρουμάνοι αλλά μιλούν αγγλικά; Ένας αναπάντεχος συνδυασμός που λειτουργεί άψογα, προσφέροντας μια ταινία που καμία σχέση δεν έχει με μυτερά δόντια, μπέρτες, σφήνες, σκόρδο και απόκρυφες τελετές, αλλά και αντιπαραθέτει το παρελθόν που αρνείται να φύγει με το παρόν που αρνείται να συμβιώσει με αυτό το παρελθόν. Με πολλά βραβεία καλύτερης ταινίας/σκηνοθεσίας, το «STRIGOI» συνδυάζει απολαυστικά κινηματογραφικά είδη και οπτικές που κανείς δεν φανταζόταν ότι μπορούσαν να συνδυαστούν, διευρύνοντας τα όρια τόσο των ειδών αυτών, όσο και του Φανταστικού κινηματογράφου γενικότερα.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/3 22.15, ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΡΙΤΗ 9/3 20.15


3.ΣΤA ΚΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Unremembered) (ΗΠΑ 2009, 96’, Εγχρ.)

Σκηνοθεσία: Greg Kerr.

Παίζουν: Tim Delaney, Karla Mason, Carmela Ramaglia.

O Τζον Ούτις (Tim Delaney) βρίσκεται με ένα ματωμένο μαχαίρι στα χέρια του χωρίς να θυμάται απολύτως τίποτε. Δεν θυμάται τίποτε όχι γιατί πάσχει από αμνησία, αλλά γιατί δεν έχει κανένα απολύτως παρελθόν, ακόμη. Σταδιακά το παρελθόν του θα αρχίσει να δημιουργείται σε ομόκεντρους από το σήμερα προς το χθες επηρεάζοντας και βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων γύρω του.

Πάνω σε αυτή την προκλητική σεναριακή ιδέα, ο σκηνοθέτης Greg Kerr δημιουργεί ταυτόχρονα τρεις αξεδιάλυτα δεμένες μεταξύ τους ταινίες: η μία εξερευνά τα παράδοξα του χρόνου και της κβαντικής φυσικής μέσα από προσεκτικά δομημένους διαλόγους ώστε να είναι ταυτόχρονα επιστημονικοί αλλά και κατανοητοί για όλους εμάς τους υπόλοιπους. Η δεύτερη είναι ένα σκοτεινό θρίλερ με αγχωτικό μοντάζ · η τρίτη είναι το υπαρξιακό δράμα του ήρωα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το αναδυόμενο τραυματικό παρελθόν του και τους ανθρώπους που εμπλέκονται σ’ αυτό. Βοηθός του σε αυτή την περιπέτεια η καθηγήτρια Φυσικής Τίνα Πλάντες (Karla Mason) η οποία, συνειδητοποιώντας ότι αυτό που συμβαίνει στον ήρωα είναι ένα ζωντανό πείραμα —το όνειρο κάθε φυσικού επιστήμονα—, εμπλέκεται με τη σειρά της στον επικίνδυνο χρονικό στρόβιλο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον Τζον Ούτις… ή μήπως τον έχει δημιουργήσει ο ίδιος;

Η ταινία έχει ήδη κερδίσει τρία βραβεία καλύτερης ταινίας στα φεστιβάλ που έχει προβληθεί, και συνεχίζει.

Προβάλλεται σε πρώτη Ευρωπαϊκή Προβολή.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: ΣΑΒΒΑΤΟ 6/3 20.15, ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΡΙΤΗ 9/3 22.154. ΑΓΑΠΩΝΤΑΣ ΤΗ ΛΟΡΝΑ (Lovelorn) (M. BΡΕΤΑΝΙΑ 2010, 86’, Εγχρ.)

Σκηνοθεσία: Becky Preston.

Παίζουν: Phillip James, Olivia Chappell, Tim Robinson, Sophie Lovell Anderson.

Η Λόρνα τραυματίζεται και πέφτει σε κώμα μετά από ένα τροχαίο στο οποίο σκοτώθηκε και ο αγαπημένος της. Ο μεγάλος αδερφός της, που της τρέφει μεγάλη αδυναμία, αναζητεί εναγωνίως έναν άλλο τρόπο να επαναφέρει την αδερφή του στη ζωή… και νομίζει ότι τον βρίσκει όταν αρχίζει να τον επισκέπτεται στα όνειρά του ο Θάνατος αυτοπροσώπως, παίζοντάς του πανούργα παιχνίδια… Τα ίδια παιχνίδια παίζει ο Θάνατος και με τη Λόρνα, η οποία βρίσκεται σ’ έναν φανταστικό τόπο μεταξύ Ζωής και Θανάτου και αναζητά τον αγαπημένο της με τη βοήθεια ενός σαιξπηρικού Χάροντα, ενώ ο αγαπημένος της αναζητά αυτήν με τη βοήθεια ενός θηλυκού αγγέλου… την κατάσταση (στην εδώ ζωή), περιπλέκει η Κέιτ, συγκάτοικος του αδερφού της Λόρνα η οποία είναι κρυφά ερωτευμένη μαζί του.

Η 23χρονη σκηνοθέτης Becky Preston έγραψε και σκηνοθέτησε μια μεταφυσική ελεγεία για τη μετάβαση από τη ζωή στον θάνατο, για την αδερφική αγάπη και τον έρωτα, και για τη μοναξιά που καραδοκεί στην εδώ και στην εκεί ζωή… η ταινία διαθέτει τη φινέτσα που έχουμε συνηθίσει από βρετανικές παραγωγές, και μια σύνθετη αλλά καθόλου στρυφνή κινηματογραφική αφήγηση, καθώς παρακολουθεί παράλληλα τους ήρωές της σε όλες αυτά τα πιθανά στάδια μεταξύ ζωής και θανάτου, στο εκάστοτε παρόν του φιλμικού χρόνου αλλά και σε φλασ-μπακ…  Φορτωμένη βραβεία από τα φεστιβάλ των ΗΠΑ στα οποία συμμετείχε, περνά τη Μάγχη για πρώτη φορά για να έρθει στο SFF-rated.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/3 20.30, ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 8/3 22.455. ΣΒΗΣΤΕΣ ΟΘΟΝΕΣ (ADAS) (OYΓΓΑΡΙΑ, 2009, 90’, Εγχρ.)

Σκηνοθεσία: Roland Vranik.

Παίζουν: Károly Hajduk, Zoltán Rátóti, Sándor Terhes, Kata Wéber.

Σε μια παραθαλάσσια περιοχή της Ουγγαρίας, εδώ και κάποια χρόνια, έχει χαθεί μυστηριωδώς η δυνατότητα τηλεπικοινωνίας: τηλέφωνα, τηλεοράσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, και ό,τι εξαρτάται για τη λειτουργία του από αυτά, έχουν πάψει να λειτουργούν. Η κυβέρνηση υποτίθεται ότι εξακολουθεί να ερευνά το θέμα προσπαθώντας να βρει λύση, η δε πόλη δεν έχει εγκαταλειφθεί, αν και σταδιακά οι κάτοικοι φεύγουν ή απλώς εξαφανίζονται χωρίς να ειδοποιήσουν αυτούς που αφήνουν πίσω τους… τρία αδέλφια έχουν παραμείνει, ζώντας στα σχεδόν έρημα προάστια, προσπαθώντας στωικά να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον που παρακμάζει, όταν ένα θανατηφόρο ατύχημα θα τους φέρει πιο κοντά και ταυτόχρονα θα κινήσει τη δραματουργική μηχανή της ταινίας…

Ο Roland Vranik αναρωτιέται τι θα συμβεί, όχι αν μια νέα τεχνολογία εισβάλλει στη ζωή μας, αλλά  αν μια «αυτονόητη» τεχνολογία εξαφανιστεί απότομα, αντιστρέφοντας ευφυώς με αυτό τον τρόπο τη συνηθισμένη θεματολογία της επιστημονικής φαντασίας. Και το κάνει με έναν τρόπο γνήσια ευρωπαϊκό: χωρίς εντυπωσιακές εκρήξεις βίας ή επιστροφή στον πρωτογονισμό (όπως θα περίμενε κανείς από έναν σκηνοθέτη από την άλλη πλευρά του ατλαντικού), η ταινία εξερευνά το πώς μεταλλάσσονται οι ψυχές, το πνεύμα και οι σχέσεις των ανθρώπων, καθώς ο υλικός πολιτισμός γύρω τους αδυνατίζει όλο και περισσότερο με μια βασανιστική όμως βραδύτητα η οποία αφήνει την ελπίδα ζωντανή.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/3 17.30, ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 8/3 21.00


6. XΡΟΝΟΚΙΝΗΤΟ (CRYPTIC) (HΠΑ, 2009, 83’, Εγχρ.),

Σκηνοθεσία: Danny Kuchuk & John Weiner

Παίζουν: Julie Carson, Toby Huss, Johnny Pacar.

Μία έφηβη, εγκλωβισμένη στην άσχημη σχέση με τον πατέρα της και έχοντας αρχίσει να γυροφέρνει τον κόσμο των ναρκωτικών, βρίσκει τυχαία την παιδική συσκευή κινητού τηλεφώνου που είχε, καλεί τον αριθμό του σπιτιού που έζησε σαν παιδί, και της απαντά ο εαυτός της από το παρελθόν… κάτι που την οδηγεί σε μια σειρά αποκαλύψεων για το τι είχε πραγματικά συμβεί στην μητέρα της, που έχει πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια από ηλεκτροπληξία… Σύντομα θα διαπιστώσει ότι καθώς ανταλλάσσει πληροφορίες με τον νεότερο εαυτό της, ταυτόχρονα παρεμβαίνει και τροποποιεί το παρόν της. Με τη γνωστή τόλμη που επιδεικνύουν οι έφηβοι, τουλάχιστον στο σινεμά, θα προσπαθήσει ξανά και ξανά να στρέψει το δυστυχισμένο παρόν της σε κάποιες απ’ τις πιθανές “ευτυχισμένες” παραλλαγές του με απρόβλεπτα κάθε φορά αποτελέσματα.

Μία ακόμη ευφυής σεναριακή ιδέα στο φετεινό SFF-rated, το «ΧΡΟΝΟΚΙΝΗΤΟ» είναι στην πραγματικότητα μια καθαρόαιμη νουάρ ιστορία που κινηματογραφείται ως indie θρίλερ με έφηβους πρωταγωνιστές και science fiction ανατροπές, αποσπώντας κολακευτικά σχόλια και βραβεία όπου προβάλλεται, τόσο για την κινηματογραφική του λιτότητα και τις ερμηνείες των ηθοποιών όσο και για τις σεναριακές αρετές του. Έρχεται για πρώτη φορά στην ηπειρωτική Ευρώπη μετά τη στάση που έκανε στο Λονδίνο.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: ΠΕΜΠΤΗ 4/3 17.30, ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 7/3 23.007. ΟΛΑ Σ’ ΕΝΑ («1») (ΟΥΓΓΑΡΙΑ, 2009, 91’, Εγχρ.)

Σκηνοθεσία: Pater Sparrow

Παίζουν: Zoltán Mucsi, László Sinkó, Vica Kerekes, Pál Mácsai

Μια μυστηριώδης φιγούρα εμφανίζεται σε ένα βιβλιοπωλείο γνωστό για τη συλλογή του από σπάνια βιβλία. Λίγο αργότερα, όλα τα βιβλία αντικαθίστανται ανεξήγητα με αντίτυπα ενός βιβλίου με τον τίτλο «1», χωρίς όνομα συγγραφέα και εκδότη, το οποίο καταγράφει λεπτομερειακά και εξαντλητικά όλα όσα συμβαίνουν στην ανθρωπότητα πάνω στη γη, από το πλέον ασήμαντο μέχρι το πλέον καθοριστικό, στη διάρκεια ενός λεπτού. Την ανεξήγητη αυτή υπόθεση αναλαμβάνει να λύσει ο πιο γνωστός ντετέκτιβ του Ινστιτούτου Άμυνας της Πραγματικότητας, ο οποίος ειδικεύεται στο να αποκαλύπτει απάτες γύρω από παραφυσικά φαινόμενα… μόνο που αυτή τη φορά, όλοι φαίνεται να λένε την αλήθεια και ο ήρωας αρχίζει να αμφιβάλλει για τις δικές του βεβαιότητες…

Βασισμένο στο δοκίμιο «Ένα Ανθρώπινο Λεπτό» του Στάνισλαβ Λεμ, το «ΟΛΑ Σ’ ΕΝΑ» διατηρεί κινηματογραφικά το σαρδόνιο ύφος του γνωστού συγγραφέα, αλλά ταυτόχρονα ιχνηλατεί την απελπισία που καταλαμβάνει τον άνθρωπο όταν (και αν) συνειδητοποιήσει ότι η πραγματικότητα δεν είναι παρά μία μόνο εκδοχή της συλλογικής φαντασίας. Θέτοντας συνέχεια ερωτήματα και με μια ιδιαίτερη ειρωνεία για όλους αυτούς που απαιτούν σε κάθε περίπτωση μια συγκεκριμένη απάντηση, η ταινία θα σας κάνει ν’ αναρωτιέστε τι θα σας συνέβαινε αν όντως μπορούσατε να απορροφήσετε με μιας τόσες γνώσεις και πληροφορίες.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: ΠΕΜΠΤΗ 4/3 22.15, ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΡΙΤΗ 9/3 17.308. ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΑΙΝΙΓΜΑ (ENIGMA, 2009, 43’, Εγχρ.),

Σκηνοθεσία: Jason & Matt Shumway

Παίζουν: Ventura Alvarez, D. Grigsby Poland, Nadia Salamanca, Iris Corliss.

Οι άνθρωποι βρίσκονται σε διαστημικό πόλεμο με μια τεχνολογικά ανώτερη φυλή εξωγήινων. Για πρώτη φορά κατορθώνουν να συλλάβουν ζωντανό έναν εχθρό, ο οποίος μάλιστα είναι θρυλικός πολεμιστής. Οι στρατιωτικοί θέλουν να τον ανακρίνουν και να τον υποβάλλουν σε εξετάσεις προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τον πανίσχυρο εχθρό, αλλά πρέπει πρώτα να μεταφερθεί μυστικά σε φυλακή υψίστης ασφαλείας σε έναν από τους δορυφόρους του Άρη. Όμως το σκάφος που είχε αναλάβει τη μεταφορά του ανακαλύπτεται ακυβέρνητο, με όλο το πλήρωμά του και τον εξωγήινο νεκρούς. Τι έχει συμβεί; Υπήρξε κάποιος προδότης; Είχε ο κρατούμενος κάποιο μυστικό όπλο; Οι βιντεοσκοπήσεις από τις κάμερες ασφαλείας του διαστημόπλοιου μας αποκαλύπτουν σταδιακά τον πραγματικό σκοπό αυτής της αποστολής…

Δύο αδέρφια, επαγγελματίες κινηματογραφιστές, αποφάσισαν να συνεργαστούν στον ελεύθερο χρόνο τους για να γυρίσουν μια ταινία σ’ ένα είδος που και οι δύο αγαπούν: την Όπερα του Διαστήματος. Και το «ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΑΙΝΙΓΜΑ» είναι ένα εξαιρετικό δείγμα του είδους αυτού, που δεν έχει και πολλά να ζηλέψει από τις πανάκριβες παραγωγές του Χόλυγουντ (πλην ίσως της διάρκειας των τελευταίων): με άψογα σκηνικά, κουστούμια, μοντάζ και ειδικά εφέ, κρατά τον θεατή σε αμείωτη ένταση από την αρχή μέχρι το τέλος –και δεν ξεχνάει βέβαια να κλείσει με την αναγκαία και «υποχρεωτική» για τους λάτρεις του είδους σεναριακή ανατροπή.

H ταινία κάνει στο SFFrated την ευρωπαϊκή της πρεμιέρα.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ 7/3 22.00, ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΡΙΤΗ 9/3 19.15


Β. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ

1. ΞΕΝΕΣ ΣΕ ΞΕΝΗ ΧΩΡΑ: 50 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2009, 95’, Εγχρ.)

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παναγιωτάτος

Παίζουν: Νάνσυ Μπούκλη, Στέλλα Νούλη, Αναστασία Σπυροπούλου, Δήμητρα Λημνιού, Παναγιώτης Τζίνος, Κυριάκος Κοσμίδης, Αγγελική Φράγκου.

Ο Δημήτρης Παναγιωτάτος συγκεντρώνει πενήντα χρόνια ελληνικής κινηματογραφίας στα είδη του αστυνομικού, θρίλερ, νουάρ, τρόμου, φανταστικού και επιστημονικής φαντασίας, σε ένα μεγάλου μήκους ντοκυμαντέρ με συνδετικά πρελούδια μυθοπλασίας, ανασύροντας από την εγχώρια λήθη ταινίες (50 από συνολικά 45 σκηνοθέτες), οι οποίες είχαν συχνά θριαμβευτική πορεία στο εξωτερικό αλλά στην Ελλάδα αγνοήθηκαν συστηματικά διότι δεν ταίριαζαν με τις κυρίαρχες επιταγές που απαιτούσαν από τον ελληνικό κινηματογράφο να φορά την εθνική του ταυτότητα και το ηθογραφικό ή κοινωνικοπολιτικό του σχόλιο στο κούτελο, διαφορετικά κρινόταν ένοχος έλλειψης «σοβαρότητας» και «καλλιτεχνικότητας» (μια κατάσταση ανάλογη με αυτή που έχει διαπιστώσει και ο Μάκης Πανώριος στον χώρο της λογοτεχνίας ανθολογώντας το Ελληνικό Φανταστικό Διήγημα).

Χωρισμένο σε τέσσερα μέρη, στο καθένα από τα οποία μας εισάγει μία κυρία (Miss Thriller, Miss Noir, Miss Fantasy, Miss Sci-Fi), το «ΞΕΝΕΣ ΣΕ ΞΕΝΗ ΧΩΡΑ» με κριτική και διεισδυτική ματιά θέτει εκ νέου το θέμα των κινηματογραφικών ειδών στη χώρα μας. Ένα ιδανικό φινάλε για το φετεινό αφιέρωμα του SFF-rated στο Ελληνικό Φανταστικό Σινεμά.

Στην προβολή θα είναι παρών και ο σκηνοθέτης για να παρουσιάσει την ταινία και να συζητήσει με το κοινό.

Η ταινία προβάλλεται σε avantpremiere.

ΠΡΟΒΟΛΗ: ΤΕΤΑΡΤΗ 10/3 19:00


ΜΕΤΑΜΕΣΟΝΥΚΤΙΕΣ

2. ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ (1997, 82’, Α/Μ)

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθανίτης

Παίζουν: Κώστας Καζανάς, Λένα Κιτσοπούλου, Γιώργος Κοτανίδης, Παναγιώτης Θανασούλης, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Τάκης Βαμβακίδης.

Μια ακραία ερωτική ιστορία στην Αθήνα, αύριο – ή μήπως ήδη σήμερα; Ένας ταμίας γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο μιας νεαρής σερβιτόρας που μόλις αποφυλακίστηκε. Όταν τη χάνει, θα ταξιδέψει μέχρι την κόλαση για να την ξαναβρεί.

Γυρισμένη σε ασπρόμαυρο (αγαπημένη επιλογή του σκηνοθέτη) η ταινία αξιοποιεί το κέντρο της Αθήνας και τα άγνωστα υπόγειά του, σαν αγνώριστο σκηνικό μια εκρηκτικής ερωτικής σχέσης… και κατατάσσεται στην παλιά καλή κατηγορία της «αυστηρώς ακατάλληλης».

ΠΡΟΒΟΛΗ: ΣΑΒΒΑΤΟ 6/3 24:00


3. ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΟΝΕΙΡΩΝ (1990, 106’, Εγχρ.)

Σκηνοθεσία: Τάσος Μπουλμέτης

Παίζουν: Γιώργος Κώνστας, Φιλαρέτη Κομνηνού, Μάνος Βακούσης, Ηλίας Λογοθέτης, Γιώργος Κιμούλης.

Στην Αθήνα του μέλλοντος, μια επιδημία στερεί από τους ανθρώπους τη δυνατότητα να ονειρεύονται. Ο Ιάσωνας, ένας ηθοποιός, διευθύνει μια βιοτεχνία ονείρων. Οι πελάτες του περιγράφουν τα όνειρα που έβλεπαν κι εκείνος, καθώς τα φαντάζεται, τα μετατρέπει σε έγχρωμη εικόνα που προβάλλεται σε οθόνη. Η συνάντησή του με την Αθηνά, μια αρχαιολόγο με την οποία ήταν ερωτευμένος πριν την επιδημία, θα ανατρέψει την τάξη των πραγμάτων –τα όνειρά της θα γίνουν και δικά του – και η λειτουργία της βιοτεχνίας θα ανασταλεί.

Πολλά χρόνια πριν ο Τάσος Μπουλμέτης επιστρέψει στις ρίζες του και γυρίσει την «Πολίτικη Κουζίνα», μας χάρισε τη «ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΟΝΕΙΡΩΝ», η οποία βραβεύτηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΠΡΟΒΟΛΗ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5/3 24:00


4. ΟΥΤΟΠΙΑ (2004, 85’, Εγχρ.)

Σκηνοθεσία: Γιώργος Καρυπίδης

Παίζουν: Τάκης Σπυριδάκης, Νίκη Παλικαράκη, Θεμιστοκλής Πάνου, Γιάννης Νταλιάνης, Αρτό Απαρτιάν, Μαρία Κατσάνδρη.

Ένας σκηνοθέτης κατασκευασμένων ειδήσεων σε τηλεοπτικό δίκτυο, αρχίζει να βλέπει συνεχώς ένα όνειρο στο οποίο πρωταγωνιστεί μια άγνωστη γυναίκα. Τα πράγματα παίρνουν παράξενη τροπή, όταν θα τη συναντήσει και στην πραγματικότητα, όπου θα ανακαλύψουν μαζί μέσα από την κατακερματισμένη τους μνήμη ένα κοινό σκοτεινό παρελθόν που συνδέεται με ακραίες πολιτικές καταστάσεις.

Στην «ΟΥΤΟΠΙΑ» ο Γιώργος Καρυπίδης αντιπαραθέτει την πάντα εύθραυστη ανθρώπινη ψυχή με τα συλλογικά τέρατα που η ίδια γεννά και από τα οποία εντέλει συνθλίβεται.

ΠΡΟΒΟΛΗ: ΠΕΜΠΤΗ 4/3 24:00

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: