2009 Βραβείο Κοινού Μεγάλου Μήκους

Από τις 11 ταινίες μεγάλου μήκους που προβλήθηκαν στο SFF-rated 2009, οι οκτώ συμμετείχαν στο διαγωνιστικό τμήμα. Και οι 8 προβλήθηκαν δύο φορές. Και οι δύο προβολές συμμετείχαν στην ψηφοφορία… και τα πράγματα ανατράπηκαν μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου προβολών.

Το κοινό αξιολόγησε τις ταινίες με έναν απλό (και οριστικό) τρόπο: Πολύ Καλή, Καλή, Μέτρια, Κακή, Πολύ Κακή. Μετά ο εγώ σας μετέτρεψε τα πάντα σε νούμερα και στατιστικές και εξήγαγε τις προτιμήσεις του Κοινού.

Στις 4 πρώτες θέσεις βρίσκουμε τέσσερις εντελώς διαφορετικές ταινίες -από κάθε άποψη. Κάτι που δείχνει το ευρύ (και δύσκολο να προβλεφθεί) γούστο του ελληνικού κοινού.

4η ήρθε η ταινία “Η Εσώτερη Σκιά” (The Shadow Within- Ιταλία) , της σκηνοθέτιδας  Sylvana Zancolo. Το Κοινό εκτίμησε μια καλοφτιαγμένη ταινία εποχής, αλλά και το βασανιστικό ξεδίπλωμα της σκληρότητας που πήγαζε από την παθιασμένη μητρική αγάπη. Συγχαρητήρια Συλβάνα, είμαστε περήφανοι που σε εμπιστευθήκαμε για δεύτερη φορά.

3η ήρθε η ταινία “Παράταση Ζωής” (A Herceg Haladeka” – Ουγγαρία), του σκηνοθέτη Peter Timar. Μια οικεία κινηματογραφική αισθητική Ανατολικής Ευρώπης, αλλά με κρίσιμες παρεκκλίσεις, και με μια ιστορία που χρησιμοποιεί το Φανταστικό για να φέρει την ηρωίδα πρόσωπο με πρόσωπο με τις αποτυχημένες προσωπικές της σχέσεις, η “Παράταση Ζωής” ήταν ίσως η πιο φιλοσοφική από όλες τις μεγάλες, μ’ ένα κλασικό ευρωπαϊκό στυλ. Και το Κοινό το αναγνώρισε.

2η ήρθε η ταινία “Χτισμένοι Ζωντανοί” (Walled In- Καναδάς), του σκηνοθέτη Gilles Paquet-Brenner. Εδώ έχουμε ένα φιλμ που χρησιμοποιεί όλες τις συνταγές του εμπορικού κινηματογράφου και των μεγάλων παραγωγών -αλλά το κάνει δίχως έλεος, και αποκτά έτσι μια σκοτεινή δύναμη που δεν ξεχνάς εύκολα. Η ταινία έκανε στο SFF-rated την παγκόσμια πρεμιέρα της, και το κοινό μας συμφώνησε.  Για την ακρίβεια, μετά τον πρώτο γύρο προβολών η ταινία ήταν πρώτη στην ψηφοφορία, και φαινόταν ότι δεν θα μπορούσε να χάσει το βραβείο. Αλλά  το αναπάντεχο θα πρέπει να είναι μέρος ενός φεστιάλ επιστημονικής φαντασίας και φανταστικού, δε νομίζετε;

…Έτσι, κάτι συνέβη την Τρίτη, την τελευταία ημέρα των προβολών του διαγωνιστικού, και τελικά, το ελληνικό κοινό έδωσε το βραβείο καλύτερης ταινίας…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: